Apple and Google roll out their new exposure notification tool. Interest seems limited.

Apple and Google roll out their new exposure notification tool. Interest seems limited.

2020-05-20 18:59:23
{widget1}

De Apple-Google-tool voor het melden van blootstelling, aangekondigd op 10 april, is een stap dichter bij de lancering. De twee bedrijven hebben software uitgebracht die autoriteiten in de volksgezondheid zal helpen apps te bouwen die hun blootstellingsmeldingsinstrument bevatten. Apple heeft met name een software-update voor iOS-apparaten geïmplementeerd die sommige gebruikers onmiddellijk konden downloaden. Deze grote openbare onthulling roept een aantal zeer belangrijke vragen op: zullen overheidsinstanties die apps daadwerkelijk bouwen? En zal iemand ze gebruiken?

Deze vragen blijven onbeantwoord. Ze roepen ook een andere, meer essentiële vraag op: hoe zal de nieuwe Apple-Google-tool de wereld helpen de pandemie te bestrijden? De bedrijven verkochten het concept al vroeg als onderdeel van een op technologie gebaseerde oplossing voor een zeer moeilijk probleem. Maar nu geven Apple en Google toe dat de tool niet bedoeld is als een wondermiddel.

Toch is er vooruitgang. Na de release van een bètaversie van de technologie eind april, kondigden Apple en Google woensdag aan dat de applicatieprogrammeerinterface (API) voor hun tool voor blootstellingsmelding nu wordt vrijgegeven aan volksgezondheidsautoriteiten. Volgens de bedrijven zullen verschillende landen en drie Amerikaanse staten – Alabama, North Dakota en South Carolina – hun apps voor het traceren van digitale contacten op de tool baseren. Hoewel Apple en Google overleg hebben gepleegd met de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) om de tool te bouwen, is er geen indicatie dat er een landelijke app op komst is.

"Vanaf vandaag is onze technologie voor blootstellingsmeldingen beschikbaar voor volksgezondheidsinstanties op zowel iOS als Android", aldus Apple en Google. "Tegenwoordig is deze technologie in handen van volksgezondheidsinstanties over de hele wereld die het voortouw zullen nemen en we zullen hun inspanningen blijven ondersteunen."

Een van de early adopters van de Apple-Google-tool is North Dakota, een staat die al worstelde met eigen contacttraceringstechnologie.

"North Dakota is verheugd om als een van de eerste staten in het land de technologie voor het melden van blootstelling te gebruiken die door Apple en Google is ontwikkeld om onze burgers te beschermen", zei gouverneur Doug Burgum in een verklaring. "Als we reageren op deze ongekende noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, nodigen we andere staten uit om zich bij ons aan te sluiten en gebruik te maken van smartphonetechnologieën om de bestaande inspanningen voor het traceren van contacten te versterken, die van cruciaal belang zijn om gemeenschappen en economieën weer op de rails te krijgen."

Het valt nog te bezien hoeveel staten de uitnodiging van North Dakota zullen accepteren. Verschillende staten hebben Recode verteld dat ze niet van plan zijn de Apple-Google-tool in hun apps op te nemen of contact op te nemen met traceringsplannen.

Dat is verrassend, gezien het aanvankelijke optimisme toen de tool voor het melden van blootstelling voor het eerst werd aangekondigd. Apple en Google, de bedrijven achter de tool en de besturingssystemen die door de overgrote meerderheid van smartphones ter wereld worden gebruikt, hebben in de eerste weken van de pandemie samengewerkt om de infrastructuur te creëren waarop een op Bluetooth gebaseerd systeem voor het traceren van contacten kan worden gebouwd. Deze samenwerking was ongekend en doet denken aan de versleten trope waar gezworen vijanden samenwerken om de grotere dreiging te bestrijden. Het betekende dat elke app die de tool gebruikt een aanzienlijk lagere balk zou hebben voor een wijdverbreide acceptatie, vooral nadat Apple en Google de nieuwe technologie in de besturingssystemen van de telefoons zelf hadden geïntegreerd.

Bovendien werden veel, maar zeker niet alle, belangenbehartigers van privacyadvocaten aangepakt door de strikte vereisten van de tool. Die omvatten dat gebruikers anoniem worden gehouden; er worden geen locatiegegevens gebruikt; gegevens blijven op de apparaten van gebruikers in plaats van naar een gecentraliseerde database te gaan die wordt beheerd door een overheidsinstantie; het systeem is alleen opt-in; en dat de tool eindigt wanneer de pandemische dreiging voorbij is. Al met al leek de propositie een win-win. De volksgezondheidsautoriteiten zouden toch zeker proberen het te gebruiken.

Maar met de release van de API, die een mijlpaal vertegenwoordigt in de ontwikkeling van een nieuw soort iOS- en Android-apps voor de volksgezondheid, lijkt de realiteit anders.

Allereerst is de implementatie van de tool niet helemaal wat aanvankelijk werd verwacht. Twee weken na de eerste aankondiging begin april veranderden Apple en Google de naam van hun technologie om haar rol te bagatelliseren, en noemden het een tool voor het melden van blootstelling in plaats van een tool voor het traceren van contacten. Dit was bedoeld om de rol van de tool als hulpmiddel bij contacttracering te benadrukken in plaats van de contacttracering zelf. Apple-Google heeft herhaaldelijk benadrukt dat ze alleen een tool hebben gemaakt, en het is aan de gezondheidsautoriteiten om naar eigen goeddunken apps te ontwikkelen, implementeren en beheren (uiteraard binnen de strikte richtlijnen van Apple-Google).

Sommige landen in het openbaar in botsing kwamen met Apple-Google over de privacybehoudende beperkingen en ontwikkelden hun eigen apps wanneer Apple-Google niet toegaf aan zaken als het toestaan ​​van een gecentraliseerde database. Maar apps die de Apple-Google-tool niet gebruikten, kregen klachten dat ze een bug bevatten en niet correct werkten, omdat alleen apps die de tool gebruikten soepel konden werken met een minimale batterijduur op de achtergrond.

Andere landen hebben dat ook beslist het was de moeite waard om akkoord te gaan met de algemene voorwaarden van Apple en Google om de best mogelijke kans te hebben om een ​​functionele app te produceren. Maar omdat er geen locatiegegevens worden bijgehouden en er geen gecentraliseerde database is om deze op te slaan, zijn de apps die ze zouden kunnen bouwen sterk beperkt in de hoeveelheid gegevens die ze kunnen verzamelen. En daarom kunnen volksgezondheidsautoriteiten beperkte voordelen halen uit de apps die de Apple-Google-tool gebruiken.

In het ontbreken van een nationale inspanning onder leiding van de Trump-administratiebeginnen individuele staten zich te heropenen en een lappendeken van contactopsporingsplannen samen te stellen. Dit roept de vraag op welke staten eventueel van de tool gebruik willen maken.

In een poging om deze vraag te beantwoorden, heeft Recode meerdere keren aan Apple en Google gevraagd of de volksgezondheidsautoriteiten ermee hadden ingestemd deze te gebruiken. Afgezien van de vermelding van deelname van Alabama, North Dakota en South Carolina aan persmateriaal, gaven de bedrijven geen details over een meer wijdverbreide adoptie. Recode nam ook contact op met alle 50 staten, evenals Washington, DC en het ministerie van Volksgezondheid en Human Services om te vragen of ze van plan waren de Apple-Google-tool te gebruiken. Van de 30 staten die reageerden, bevestigde geen enkele dat ze het gebruikten, en verschillende zeiden dat ze dat niet waren.

Maar nogmaals, we weten nu dat er ten minste drie de tool gebruiken, hoewel het onduidelijk is hoe ver ze zijn met het ontwikkelen van hun apps.

North Dakota vertelde Recode dat het al een app had, genaamd CARE19, en toen sprak met de Washington Post over zijn worsteling om Apple en Google ertoe te brengen hun tool in de bestaande app te gebruiken. De CARE19-app maakt gebruik van locatiegegevens, wat de Apple-Google-tool verbiedt, dus North Dakota bouwde uiteindelijk een tweede, afzonderlijke app met behulp van de nieuwe tool voor het melden van blootstelling.

Karen Landers van het Alabama Department of Public Health vertelde Recode op 18 mei dat de staat 'niet heeft besloten' of de Apple-Google-tool wordt gebruikt. Twee dagen later kondigde Alabama aan dat het, samen met de University of Alabama System en de University of Alabama in Birmingham, een "samenwerking" had met Apple en Google om "technologie te gebruiken om de blootstellingsmelding te versnellen om de verspreiding van COVID-19 te vertragen. "

South Carolina, dat niet reageerde op het verzoek om commentaar van Recode, heeft vandaag aangekondigd dat het de Apple-Google-tool gebruikt voor zijn SC Safer Together-app.

Andere staten gaven aan Recode aan dat ze hun beperkte middelen erop richtten een beproefde tool voor het traceren van contacten mensen genoemd. Dit houdt in dat gezondheidsfunctionarissen mensen ondervragen over wie ze hebben gezien in een poging om de verspreiding van het virus te traceren, en de staten die op mensen gebaseerde contacttracering gebruiken, zullen technologie gebruiken om hun inspanningen te organiseren en te vergemakkelijken, in plaats van ze te vervangen. EEN recent ProPublica-rapport suggereert dat dit misschien nog steeds de beste methode is, waarbij gezondheidsdeskundigen zeggen dat zoiets als de Apple-Google-tool, die geen gegevens teruggeeft aan volksgezondheidsautoriteiten en vertrouwt op wijdverbreide adoptie om effectief te zijn, van beperkt nut zal zijn.

Veel staten lijken dus een mix van nieuwe en ouderwetse methoden te gebruiken. Maryland gebruikt bijvoorbeeld een platform met de naam 'COVID-link”Om traditionele contactopsporingsmethoden te ondersteunen na een bekende blootstelling, in tegenstelling tot contactopsporings-apps die al het contact volgen, ongeacht of iemand positief test. Zoals Charles Gischlar van het Maryland Department of Health tegen Recode zei, blijft de staat "alle beschikbare opties en technologieën onderzoeken, maar er zijn momenteel geen plannen om apps voor het traceren van contacten te gebruiken."

North Carolina neemt een vergelijkbare aanpak. Amy Adams Ellis van het North Carolina Department of Health and Human Services vertelde Recode dat de staat 'een nieuw softwaresysteem gebruikt om de inspanningen voor het traceren van contacten te ondersteunen'. Dat systeem omvat niet de apps die Bluetooth, GPS of andere locatiegebaseerde tools gebruiken.

Verschillende staten gebruiken een tool genaamd Sara Alert. Gebouwd door de non-profitorganisatie Mitre Corporation, Sara Alert is een open source-project dat is ontwikkeld met de medewerking van verschillende openbare gezondheidsautoriteiten, wat in sommige opzichten vergelijkbaar is met wat Apple en Google proberen te doen. Arkansas, Idaho en Pennsylvania vertelden allemaal aan Recode dat ze het Sara Alert-systeem gebruikten.

Er zijn ook andere particuliere tools. Hawaii vertelde Recode dat het een app gebruikte die door HealthSpace was ontwikkeld, en Connecticut vertelde Recode dat het een systeem van Microsoft gebruikte (genaamd "ContaCT"). Ondertussen is de staat Washington nog steeds niet zeker of hij überhaupt een app wil.

"Apps zijn niet voor iedereen en hoewel ze kunnen helpen bij het proces, zullen we elk contactonderzoek starten door elke persoon te bellen", vertelde Barbara LaBoe, woordvoerder van het COVID-19-responsteam van de staat Washington, aan Recode. "We zijn ook nog steeds bezig om inzicht te krijgen in de verschillende privacy- en beveiligingsproblemen die bij die apps en tools horen," voegde LaBoe eraan toe.

Ten slotte zei de staat die het zwaarst werd getroffen door de pandemie, New York, tegen Recode: “We evalueren verschillende technologietoepassingen die zouden kunnen helpen bij het initiatief, maar de sleutel tot effectieve contacttracering is rechtstreeks contact met individuen om met een positieve zaak te werken om succesvol te zijn hun contacten identificeren. '

Ten tijde van de API-lancering zouden Apple en Google alleen zeggen dat verschillende staten interesse hebben getoond in de tool. De bedrijven zouden geen exact aantal geven of meer details geven over plannen van volksgezondheidsinstanties. Sommige staten hebben bij Recode aangegeven dat ze een afwachtende houding aannemen, dus het is mogelijk dat verschillende zich de komende dagen bij Alabama, North Dakota en South Carolina aansluiten. Het is ook mogelijk dat sommige staten van gedachten veranderen en overgaan op de Apple-Google-technologie. Dat is wat Duitsland deed. In feite van de veel landen gebruiken apps voor het traceren van contacten, een handvol landen zoals Oostenrijk, Ierland en Zwitserland hebben zich ertoe verbonden de Apple-Google-tool te gebruiken.

In de komende weken blijven er belangrijke vragen over hoe succesvol contacttracering en technologie voor het melden van blootstelling zullen zijn. Dit hangt af van hoeveel mensen de technologie downloaden en gebruiken die in hun regio wordt aangeboden, om nog maar te zwijgen van de integratie van andere inspanningen, zoals op mensen gebaseerde contacttracering. Dus hoewel de Apple-Google-tool niet de universele acceptatie had die verwacht kon worden toen de tool voor het eerst werd aangekondigd, is het geen totale flop.

Het lijkt erop dat Apple-Google wilde bijdragen aan de samenleving en hun stempel wilde drukken op de bestrijding van de verspreiding van het coronavirus, en dat is lovenswaardig. Maar het is nu duidelijk dat de twee bedrijven het, kenmerkend, ook alleen onder hun voorwaarden wilden doen, ook al betekende dit een vermindering van de effectiviteit van de apps op basis van hun tool vanuit het perspectief van een openbare gezondheidsdienst. En wanneer twee enorme bedrijven de controle hebben bijna 100 procent van de smartphones die er tussen zitten, kunnen ze alle voorwaarden dicteren die ze willen, zelfs in een wereldwijde crisis.

Open Sourced wordt mogelijk gemaakt door Omidyar Network. Alle Open Sourced-inhoud is redactioneel onafhankelijk en geproduceerd door onze journalisten.


Steun de verklarende journalistiek van Vox

Elke dag proberen we bij Vox uw belangrijkste vragen te beantwoorden en u en ons publiek over de hele wereld te voorzien van informatie die levens kan redden. Onze missie is nog nooit zo belangrijk geweest als op dit moment: jou bekrachtigen door begrip. Het werk van Vox bereikt meer mensen dan ooit, maar ons onderscheidende type van verklarende journalistiek vergt middelen – vooral tijdens een pandemie en een economische neergang. Uw financiële bijdrage is geen schenking, maar het stelt onze medewerkers in staat om gratis artikelen, video's en podcasts te blijven aanbieden met de kwaliteit en het volume dat op dit moment nodig is. Overweeg om vandaag nog een bijdrage te leveren aan Vox.


{widget2}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *